Om Kickboxning

Kickboxning är en kampsport som uppkom i USA under 1970-talet  för att olika typer av kampsporter skulle kunna möta varandra med gemensamma regler. I början kallades kickboxning för full-contact karate och sportkarate. Idag är kickboxning en egen sport, men det är fortfarande inte en egen stil utan mer som ett samlat regelsystem.

I Sverige är det bara cirka 5-10% av alla som tränar kickboxning som tävlar. Det betyder att verksamheten främst är inriktad på de som tränar och inte på de som tävlar. Många använder kickboxning som ett roligt sätt att hålla igång kroppen på, det är ett effektivt och roligt sätt att träna på.

Det finns både amatörkickboxning och PRO-kickboxning (proffsboxning). För att få tävla PRO-kickboxning måste man ha gått tio fullkontakt-matcher i kickboxning, eller i en liknande kampsport. Reglerna i proffskickboxning skiljer sig lite från reglerna i amatörkickboxning. Exempelvis så är matcherna längre i proffskickboxning. Även skyddsutrustningen skiljer sig lite. I proffskickboxning används handskar, grenskydd och tandskydd (tjejer får även ha ett skydd över brösten). I amatörkickboxning får man ha samma skydd som i proffskickboxning, men man får även ha fotskydd.

Kläder

I kickboxning ska man ha byxor som slutar ovanför knäna (utom i FC där man har långa byxor). Killar har bar överkropp medan tjejer har ett tight åtsittande plagg på överkroppen.

Olika typer av kickboxning

I Sverige finns det olika grenar inom kickboxningen. I amatör-kickboxning finns det fem olika grenar som heter K1,FC,LK,KL och LC.

  • FC står för full contact och är den ursprungliga kickboxgrenen. Här tillåts all boxning och sparkar över midjan. Vid tävling ska utövaren ha på sig långa byxor.
  • LC står för light contact och har samma regler som FC. Det är tillåtet att träffa med kraft i teknikerna, men det är inte tillåtet att ha sådan kraft att man medvetet skadar motståndaren.
  • LK står för low kick och tillåter samma sak som FC, här är det också tillåtet att sparka på motståndarens lår.
  • K1 tillåter samma saker som LK, även tillåtet att använda knän och 5 sekunder clinch. (Clinch är ett försvarsgrepp).
  • KL står för kick light och har samma regler som LC, här är dock även låga sparkar tillåtna.

I proffskickboxning används endast tre av dessa, och det är FC, LK och K1.

Matcher

Matcherna pågår 2×3 minuter minus rondvila.

Ålder

I Sverige kan man tävla i kickboxning från dagen man fyllt tio år. tävlingsformen man tävlar i då är light contact .

Är kickboxning farligt?

Det finns de som säger att kickboxning är ofarligt, men det finns även många som säger att det kan skapa bestående skador.  Många undersökningar har gjorts för att fastställa hur farligt kickboxning egentligen är. Nästan alla har visat att kickboxning kan ge bestående skador på hjärnan då utövarna får utstå så många och hårda slag mot huvudet. Läkare uppmanar idrottsförbund att höja säkerheten i kickboxning och liknande sporter då det inte är säkert för utövarna. Många ser inte kickboxning som en idrott då de anser att idrott är något som är kul och inget man ska behöva vara rädd för, och menar att kickboxning är motsatsen.