Om Karate

Karate utförs på en tunn mjuk matta som kallas för Tatami.

Inom karate fanns det ursprungligen fyra grundstilar med olika tekniker och filosofier. Tre av dem har överlevt och heter Naha-te, Shuri-te och Tomari-te. Det som skiljer de olika stilarna är främst vilka tekniker som används samt hur slag och rörelsemönstret utförs.

Man är väldigt mån om skador i karate och har därför regler för att motverka skador. Det får exempelvis inte vara en pelare eller liknande närmare än 1 meter ut från säkerhetsytans kant. En annan viktig sak är att mattorna inte får vara hala då de tävlande kan halka. De får heller inte ha friktion som gör att de tävlande kan skada sig genom att de fastnar i mattan.

Balans är en viktig del i karate, man lägger därför stor vikt i att träna upp balansen redan från början. Sedan tränar man kroppsförflyttningar och olika ställningar. Därefter slag, blockeringar och sparkar.

Kläder

Det finns strikta regler på vad man ska ha på sig inom karate. Det finns klädkod för både domare, tävlande och coacher.

  • Domaren ska ha på sig en vit kortärmad skjorta, slips, ljusgrå byxor, omönstrade strumpor och skor utan skosnören. Kvinnliga domare får lov att bära hårsnodd. Denna klädsel ska domaren ha på sig vid alla utbildningar och tävlingstillfällen.
  • Coachen ska ha på sig förbundets träningsoverall samt en synlig ID-bricka.
  • Den tävlande ska ha på sig den officiella vita karatedräkten bestående av vit byxor och vit jacka. Det är noga att längden på klädesplaggen är rätt. Jackärmarna får exempelvis inte vara längre än till handlederna, men de får heller inte vara så korta att de täcker mindre än halva underarmen. Jackan måste täcka höften men får inte vara längre än tre fjärdedelar av låret.

Håret på de tävlande är även det väldigt viktigt. Det måste vara rent och får inte vara så långt att det stör matchen. Hårband, rosetter och hårklämmor är inte tillåten. Anser domaren att en tävlande har smutsigt eller för långt hår kan denne bli avstängd. Man får dock använda sig av en diskret hårsnodd för att få bort håret. Kortklippta naglar är obligatoriskt.

Naha-te

Naha-te kännetecknas med kraftiga cirkulära rörelser, kampen utförs på nära håll. Andningen är en stor del i Naha-te

Shuri-te

Shuri-te består av långa kraftiga och yviga tekniker som utförs i djupa stllningar.

Tomari-te

Tomari-te är en blandning mellan Naha-te och Shuri-te.

Ytan man tävlar på är en mjuk matta som är 8×8 meter. Det ska även finnas en säkerhetsyta utanför mattan som räcker 2 meter ut.

Är det bra att låta barn utöva karate?

Detta är en fråga folk har många olika åsikter om. Vissa tycker att karate är den perfekta sporten att lär ett barn då det är bra för självförsvar. Andra tycker att det är brutalt att låta ett barn lära sig att slåss och använda våld vid tidig ålder. Vissa anser även att man borde ha en åldersgräns på karate då de anser att skaderisken är stor och att barn inte bör utsättas för det.