Om Judo

Judo uppfanns år 1899 av Jigoro Kano från Kina. Som ung var Kano fysiskt svagare än alla sina klasskompisar, och blev därför mobbad. Han bestämde sig då för att söka upp en dojo som skulle lära honom jujutsu. Efter några år hade Kano uppnått en hög nivå inom flera jujutsu-stilar och startade då en ny skola vid namn Kodokan Judo. Kano ville omvandla krigskonsten till en sport, då han insåg att man inte längre behövde försvara sig på samma sätt som under samurajernas tid. Han tog de jujutsu-tekniker som han ansåg som bäst, och använde dem som byggstenar till en ny sport som han sedan kallade för Judo. Från början var det endast män som utövade judo, men år 1926 tillkom även träning för kvinnor i Kodokan. De som utövar Judo kalls för Judoka.

Sporten spreds sedan snabbt till resten av världen och kom till Europa redan 1918 då Budokwai-klubben startades i London av Gunji Koizumi. Gunji Koizumi kallas ofta för fadern för den europeiska judon. Det var klubben Budokwai som började använda färgade skärp för att visa vilken nivå judokan har uppnått. År 1956 kom Judon till Sverige.
Kanos judo är sedan år 1964 en olympisk sport som utövas i nästan hela världen. I Japan finns även mindre typer av judo med annorlunda regler än vad Kanos judo har.

Kläderna

I Judo används en dräkt som kallas Judogi som består av en jacka, byxor och ett bälte. Judogin sitter löst för att den ska gå att greppa tag i, för att man ska kunna dra ner sin motståndare. I många andra kampsporter har man små kläder som inte är tillåtna att dra i.

Ålder

Det finns ingen utsatt ålder för hur gammal man måste vara, men många svenska klubbar rekommenderar från sex år.

Gradering (skärpen)

I judo använder man sig av färgade skärp för att se vilken nivå judokan uppnått. För att få ett nytt skärp ska judokan visa upp ett antal förbestämda tekniker för någon i klubben som är i en högre klass, eller för en domare. Svarta bälten delas inte ut på klubbnivå utan hos en riksgraderingskommite inom det Svenska judoförbundet. De allra högsta nivåerna kräver även internationellt godkännande.

Regler

De traditionella reglerna i judo är till för att undvika skador på judokan. Det har även tillkommit regler som ska göra det mer intressant för åskådarna. Exempelvis kan man få ett straff om man är inaktiv under matchens gång, eller använder en otillåten teknik. I judo är det inte tillåtet att använda sig av sparkar och slag, till skillnad från många andra kampsporter.

Poäng

En judomatch går ut på att få så många poäng som möjligt, den som har flest poäng vid matchens slut vinner. Det finns tre olika sorters poäng i judo, som heter Ippon, Waza-Ari och Yuko (Ippon är den som är värd mest). En Ippon får man om man lyckas utföra ett perfekt grepp, eller lyckas hålla fast motståndaren i 25 sekunder. En waza-ari får man för ett kast som inte är helt perfekt, eller för en fasthållning som varar i 20 sekunder.